Fordele og ulemper ved køb og leasing

Bilmarkedet er både stort og uoverskueligt, da der findes mange forskellige bilmærker, modeller og priser, og desuden påvirker bilens vægt samt motorstørrelse også de samlede årlige udgifter både til brændstof, forsikring og afgifter, og endeligt afhænger bilens salgspris også af disse parametre. Derfor kan det være yderst vanskeligt især for førstegangskøberne at danne sig et effektivt overblik, så her kommer der en oversigt over fordele og ulemper, så man derved er bedre klædt på til at træffe en god beslutning, næste gang man skal anskaffe sig en ny bil.

 

Fordele ved et normalt bilkøb

Når man sammenligner leasing af bil frem for køb af bil, så er det ofte meget nemmere og mere overskueligt at lease en bil, men hvis man beholder samme bil i mere end 3-4 år, så er det klart billigere at købe samme bil frem for at lease denne, da man jo slipper for de månedlige leasingydelser, når man køber sin egen bil, men til gengæld må man holde sin bil i god stand, så den altid er velholdt og velkørende, så man kan have glæde af bilen i mange år fremover.

Selvom bilejere har udgifter til både serviceeftersyn, reparationer samt et værditab på bilen, så kan det i længden bedst betale sig at eje sin egen bil, men til gengæld må man påregne store handelsomkostninger og værditab, hvis man sælger bilen i utide. Når man køber en bil, så kan det både lade sig gøre kontant, men man kan også opnå billige billån hos de fleste bilforhandlere med en lav årlig rente på langt under 10 %, da renteniveauet er det laveste i mange år.

 

Fordele ved leasing

Hvis man har et varieret transportbehov på grund afvekslende arbejdsopgaver, så kan leasing som regel altid være den bedste løsning, da man jo ved leasing blot lejer bilen i en periode, hvorefter man afleverer bilen tilbage i samme stand, hvorefter man vælger en ny bil at lease, som passer til det aktuelle behov. Leasingperioden har i mange år været 3 år, men mange bilforhandlere tilbyder nu også 12 eller 24 måneders leasingperioder. Ved leasing slipper man totalt for bekymringer til både service, reparationer, værditab ved salg, og desuden kan man jo ofte skifte bilen ud med en helt ny bil, så generelt er der masser af fordele ved leasing af biler frem for køb af biler.

Ved leasing af bil betaler man en fast månedlig ydelse, og det er enkelt at bogføre for firmaer, da udgiften er 100 % fradragsberettiget, og desuden kan man nemt budgettere med disse faste udgifter i sit regnskab, hvilket er en fordel både hos firmaer men også blandt private, der ønsker sikkerhed og garanti mod uventede udgifter til bil, og den sikkerhed har man naturligvis ikke som normal bilejer, da man altid kan risikere at få en større værkstedsregning på nye reservedele til bilen. Bilejere vil også altid få et stort værditab, når de sælger bilen, anset om det er efter to år eller femten år, og den slags problemer slipper man for ved leasing mod at betale en fast månedlig ydelse.