Både firmaer og private kan foretage billeasing, som i mange tilfælde kan være den mest fordelagtige løsning frem for at købe en bil, men i visse tilfælde er det ikke en god idé, så her kommer der gode råd og vejledning om, hvornår det bedst kan betale sig med billeasing.
Det gælder om at vurdere fordele og ulemper ved billeasing, og det kommer især an på, hvor mange år man har brug for bilen. Såfremt man er sikker på, man vil beholde samme bil i mindst fire år ud i fremtiden, så er det mest fordelagtigt at købe en bil frem for at lease denne, men i alle andre tilfælde kan det bedst betale sig med billeasing.
Den billigste løsning er derfor at beholde samme bil i en lang årrække på 10-20 år, indtil den ikke længere kan synes. Dermed undgår man nemlig et stort værditab ved salg af bilen samt handelsomkostninger, da disse udgifter gør bilskift hvert andet eller hvert tredje år til en dyr fornøjelse for bilejere.
Sådan virker billeasing systemet
Den eneste forskel på privatleasing og erhvervsleasing er, firmaer kan fratrække udgifterne i firmaets skatteregnskab, hvilket private bilister ikke kan. Dog kan enkeltmandsfirmer sagtens lease en bil til firmaet, og man må gerne anvende samme bil til privatkørsel, men man skal blot huske at føre en detaljeret kørebog, således de private km ikke kan fradrages i firmaregnskabet.
Private kan også fortage billeasing, hvorefter de stiller bilen til rådighed for deres arbejdsplads, mod man får befordringsgodtgørelse fra firmaet. Det kræver en del beregninger at finde den mest optimale løsning i hvert enkelt tilfælde, men generelt er billeasing en nem og billig løsning for både private og firmaer, da man derved slipper for uventede udgifter til drift af bilen såsom:
- Serviceeftersyn med olieskift mm.
- Reparationer på bilen
- Værditab på bilen ved salg
- Handelsomkostninger ved salg
- Renter og afdrag på billånet
- Udgifter til bilens vedligeholdelse, rustbehandling mm.
- Nemt at udskifte bilen hvert år til en nyere og mere passende model
- Nemmere at budgettere med én fast månedlig udgift
Eksempel på billeasing
Man kan lease biler hos de fleste autoforhandlere, men fordelen er størst, jo dyrere bil man vælger, men valget skal jo også afspejle behovet og økonomien, og for eksempel kan man inde på Audis hjemmeside finde en praktisk beregningsmodel, der præcist udregner, hvad en given bil med valgt ekstraudstyr koster hver måned i leasingydelse.
Især firmaer kan med fordel lease de dyrere firmabiler, da leasingudgiften er fuldt fradragsberettiget, hvorimod private oftere fokuserer på leasingydelsen inkl. moms, når de vil finde en passende bil. Hvis man eksempelvis har et beskatningsgrundlag på 250.000 kr., så kan man med beregningsmodellen finde en Audi A3 Limousine med 1,6 TDI motor til 3.130 kr. om måneden, og en Audi A4 personbil kan leases for 4.450 kr. om måneden.
Dette er forholdsvis beskedne udgifter for at få rådighed over en moderne luksusbil, der har masser af komfort samt enestående køreegenskaber med standardudstyr som inkluderer blanke rudelister samt businesspakke med Connectivity (navigation, Audi music interface og smartphone interface), komfortmidterarmlæn, parkeringssensor bag og splitbagsæde bare for at nævne nogle få af bilens faciliteter.